12o Διεθνές Συνέδριο Σημειωτικής: Σημεία της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη, 1-3 Νοεμβρίου 2019

Το 12ο Διεθνές Συνέδριο Σημειωτικής με θέμα "Σημεία της Ευρώπης" διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, 1-3 Νοεμβρίου 2019, από την Ελληνική Σημειωτική Εταιρία, το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και το Εργαστήριο Σημειωτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Από την αρχαιότητα η Ευρώπη δεν είναι απλώς ένας τόπος αλλά κυρίως μια ιδέα, ένας μύθος, ένα είδος φαντασίας, ένα σημείο. Έχοντας για αιώνες συλληφθεί και αναπαρασταθεί με ποικίλους τρόπους από φιλοσόφους, πολιτικούς, καλλιτέχνες και ταξιδιώτες, και γενέθλιος χώρος των πιο ριζοσπαστικών μορφών ιδιομορφισμού και οικουμενισμού, εξαιρετισμού και κοσμοπολιτισμού, η Ευρώπη έχει βιώσει κάθε λογής κατακερματισμούς, ηγεμονικούς επεκτατισμούς, ανταγωνισμούς και συγκρούσεις, όπως επίσης και τ ο επίμονα επανερχόμενο ζήτημα της ταυτότητάς της. Πολλοί υποδέχθηκαν τη διαδικασία Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως ένα σημείο καμπής στην ταραχώδη ιστορία της Ευρώπης, που προσέφερε ένα παγκοσμίως μοναδικό πείραμα διεθνικής διακυβέρνησης και συνεργασίας.

Παρ’ όλα αυτά, τα Ευρωπαϊκά αφηγήματα συμφιλίωσης, αλληλεγγύης και ‘ενότητας στη διαφορά’ αποδείχθηκαν ανεπαρκή και αμφιλεγόμενα. Αμφισβητήθηκαν τόσο εκτός Ευρώπης, από γεωπολιτικά οράματα σαν του Παγκόσμιου Νότου, όσο και εντός Ευρώπης, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης της ευρωζώνης, του Brexit και της μετανάστευσης. Το κύμα ανελευθερισμού, λαϊκισμού, εθνικισμού και νατιβισμού που σ άρωσε ακολούθως την Ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει καταστήσει την επιβίωσή τους ολοένα και πιο αβέβαιη. Από το ξεκίνημά τους το 1979, τα Διεθνή Συνέδρια της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας εστιάζουν σε θέματα άμεσα συνδεδεμένα με τα ζητήματα και τις προκλήσεις της εκάστοτε συγκυρίας.

Συνεχίζοντας αυτήν την παράδοση, το συγκεκριμένο Συνέδριο επιδιώκει να επανεπιβεβαιώσει τη σημασία της σημειωτικής ως αναλυτικο-κριτικής προσέγγισης των κοινωνικο-πολιτισμικών φαινομένων και να ενθαρρύνει τη διερεύνηση και κατανόηση του σημειωτικού έργου και των συμβολικών πρακτικών που εμπλέκονται τόσο στην οικοδόμηση όσο και στη σημερινή αποικοδόμηση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

To Συνέδριο προσκαλεί την υποβολή προτάσεων για εισήγηση (διάρκειας 15’-20’) ή συνεδρία (panel που περιλαμβάνει 3-4 εισηγήσεις που συγκροτούν μια ιδιαίτερη θεματική ενότητα) που αφορούν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κύριες θεματικές περιοχές:

Ι. Λόγοι και συμβολικές πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η κατασκευή της Ε.Ε. μέσω των ποικιλόμορφων συμβόλων, λόγων, πρακτικών, στρατηγικών επικοινωνίας και branding που έχουν αναπτύξει οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.

ΙΙ. Αποικοδομώντας την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση: διερεύνηση των αναζωπυρωμένων σημειωτικών τάξεων του εθνικισμού και νατιβισμού, ανελευθερισμού και λαϊκισμού, καθώς και των συναφών φαινομένων της ξενοφοβίας, ισλαμοφοβίας, αντι-σημιτισμού, αντι-τρομοκρατικής ρητορικής κλπ, δια μέσου των διαφόρων ειδών της πολιτικής, πολιτισμικής και μαζικής επικοινωνίας.

ΙΙΙ. Εικόνες, Ήχοι και Αφηγήματα της Ευρώπης: διερεύνηση κάθε είδους σύγχρονων πολιτισμικών κειμένων που αφορούν τις αποτυχίες και αντιφάσεις, οράματα και ταυτότητα της Ευρώπης, καθώς επίσης των αναδυόμενων αφηγημάτων, εννοιών και μορφών φαντασία που επιχειρούν να επανορίσουν τη ‘γηραιά Ήπειρο’ και να προσφέρουν επιτελέσεις μιας ‘Ευρώπης-μετά-την-κρίση’. IV. Με τα μάτια των Δυτικών και των μη-Δυτικών: η σημειωτική κατασκευή ή/και αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οπτική των μη μελών κρατών του Δυτικού και του μη Δυτικού κόσμου.

Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν στην αγγλική, γαλλική και ελληνική γλώσσα ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Συνεδρίου: https://www.2019hellenic-semiotics.gr/

Για κάθε διευκρίνιση ή επιπρόσθετη πληροφορία σας παρακαλούμε να στείλετε μήνυμα στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σημαντικές Ημερομηνίες Υποβολή Περιλήψεων/Θεματικών Συνεδριών: 31 Μαρτίου 2019

Ειδοποίηση των Συγγραφέων: 25 Απριλίου 2019

Έγκαιρη εγγραφή ξεκινά: 1 Ιουνίου 2019

Ανακοίνωση προτελικού προγράμματος : 10 Αυγούστου 2019

Καθυστερημένη εγγραφή ξεκινά: 1 Σεπτεμβρίου 2019

Ανακοίνωση τελικού προγράμματος: 30 Σεπτεμβρίου 2019