Ανοιχτή διάλεξη Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ασπασίας Παπαδήμα, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

Το Εργαστήριο Σημειωτικής, το ΔΠΜΣ Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία και η Ελληνική Σημειωτική Εταιρεία, στο πλαίσιο του φετινού κύκλου ανοιχτών διαλέξεων με θέμα "Ανθρωποσημείωση", σας προσκαλούν στη διάλεξη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού πανεπιστημίου Κύπρου Ασπασίας Παπαδήμα,  για το συμβολικό περιεχόμενο στη σύγχρονη Οπτική Επικοινωνία με τίτλο: 

Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχετος: Οι απίθανοι χαρακτήρες και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.

Πόσο εκφραστικός μπορεί να είναι ένας χαρακτήρας;

Πώς ορίζονται ο λοβός και ο κόλπος στην ανατομία;

Είναι καθοριστικό το γενεαλογικό δέντρο στην εξέλιξη;

Γιατί είναι σημαντικό να κρατάμε τις αποστάσεις και να διατηρούμε τους τύπους;

Πού συναντάμε το συμβολικό περιεχόμενο στη σύγχρονη οπτική γλώσσα; 

Τι κάνει τα Χριστούγεννα ακόμα πιο γιορταστικά;

Κι εν τέλει, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη γραφιστική;

 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5/12/2018, 18.00-20.00, στο χώρο του Εργαστηρίου Σημειωτικής  στο Ισόγειο της Νέας Φιλοσοφικής Σχολής.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Ασπασία Παπαδήμα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στο παρελθόν εργάστηκε σε δημιουργικά και διαφημιστικά γραφεία στην Ελλάδα και ως καλλιτεχνική διευθύντρια στον τομέα της Διαφήμισης στην Κύπρο. Παράλληλα με το ακαδημαϊκό της έργο, εξασκεί τη γραφιστική ως σύμβουλος σε σημαντικές αναθέσεις σχεδιασμού και ως καλλιτέχνης με εφαρμοσμένο έργο το οποίο έχει διακριθεί σε παγκόσμιους διαγωνισμούς κι εκθέσεις. Έχει ιδρύσει και διευθύνει το Ερευνητικό Εργαστήριο για τη Γλώσσα και τη Γραφιστική Επικοινωνία (www.lgcrl.com). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον τυπογραφικό σχεδιασμό, την τυπογραφική απόδοση της Κυπριακής διαλέκτου, την καθημερινή (vernacular) τυπογραφία και το αστικό γραφιστικό τοπίο.